v

Verhalen

Wat ervaringsdeskundigen zeggen

Mijn naam is Mark Jonkers

Mijn naam is Mark Jonkers, geboren in 1992 en ben opgegroeid in het altijd actieve Brabantse dorp Dongen gelegen tussen Tilburg en Breda. Ik ben zolang als ik leef al bewust bezig met het ontwikkelen van mijn persoon waarbij de thema’s creativiteit, maken/ creëren, muzikaliteit, spiritualiteit en techniek centraal staan. Het lijkt een wat uit elkaar liggende combinatie maar in de praktijk komen er veel dingen samen. Een van de belangrijkste stappen in mijn ontwikkeling was in te zien dat dit geen losse onderdelen waren, dat ik geen keuze hoefde te maken, maar dat dit alles maakt tot wie ik ben.

Mijn jeugd stond in het teken van het omgaan met mijn spiritualiteit en ontdekken wie ik was en wat ik kon. Dit ging niet altijd even eenvoudig. Er was veel onbegrip voor wat ik allemaal meemaakte. Na een lange zoektocht kwamen ik en mijn ouders uit bij de termen nieuwetijdskind en de term paranormaal begaafdheid. Dit was rond mijn 7e levensjaar op het moment dat ik depressief en suïcidaal in mijn leven stond en op zoek was in de zorg naar mijn oplossing voor mijn “slaapprobleem” en “overdreven fantasie”. Het werd mij later duidelijk, na de toevallige kennismaking met een medium, hoe ik om moest gaan met prikkels, gevoelens van mezelf en anderen, met denkpatronen en ervaringen waar ik dagelijks mee worstelde. Ik leerde het onderscheid maken tussen de verschillende dimensies waarin we leven, leerde mezelf af te schermen voor zaken die er niet toe deden. Ik leerde van mijn zwakte mijn kracht te maken.

Hoe ik dat deed?
Ik leerde eerst bij mijzelf te komen. Ik zocht mensen die mij konden en wilde begrijpen en leerde onderscheid te maken tussen dat wat van mij was en dat wat van een ander was. Hiermee doel ik op gevoelens, problemen, emoties en gedachten. Nadat ik dit “filter” had ontwikkeld kon ik verder met het positief ontwikkelen van mijn talent. Ik leerde het toe te passen in gesprekken met andere mensen, waarin ik zaken over hen kon vertellen die ze zelf niet zagen en leerde de kennis die ik tot me kon roepen in de vorm van gesprekken met overledenen dienstbaar te maken voor mezelf en mensen die met mij in gesprek gingen. Dit deed ik altijd vanuit mijn nuchtere persoon en stelde mijzelf altijd gelijk aan de ander. Deze stappen zorgde voor een enorme ontwikkeling in mijn zelfvertrouwen en mijn persoonsontwikkeling.
Inmiddels focus ik mezelf op het integreren van dit talent in mijn dagelijkse praktijk en probeer ik mijn plek te vinden in de samenleving. Ik ben actief als vrijwilliger, bestuurslid, jongeren coach, decorbouwer, muzikant en technisch ingenieur. Ik leer nog elke dag van de dingen die gebeuren en op mijn pad komen en laat deze ook toe in mijn leven. Mijn spirituele gaven zijn een onderdeel geworden van mijn persoon en ondersteunen mij in mijn hobby’s en professie. Het is nog altijd een uitdaging om dit alles goed op de rit te krijgen. Mijn leven kent vele diepe dalen en hoge bergen, maar vind altijd weer dat slingerpadje om overheen te wandelen. Met mijn grote schoenmaat 46 heb ik geleerd dit pad te blijven bewandelen en vooral niet terug te deinzen voor gevaren en uitdagingen onderweg.

Graag zou ik mensen ondersteunen in hun zoektocht naar zichzelf door ervaringen te delen en te luisteren naar wat er gezegd wordt. Mijn nuchtere aanleg en mijn spirituele achtergrond maken mij geen zwevend persoon maar een jongen die net zo goed als ieder ander op zoek is naar zichzelf en deze uitdaging aangaat. Iedereen is anders maar ook gelijkwaardig aan elkaar. Je hoeft niet alles alleen te doen, openheid en het gesprek voeren zijn naar mijn idee prachtige tools tot het ontwikkelen van een sterker individu die past in zijn omgeving. Sta open voor anderen en ook vooral voor jezelf. Je zal versteld staan van de gelijkenissen, de ervaringen, gevoelens en gedachten die we met elkaar kunnen delen.

Wandel jij mee?